torstai 31. joulukuuta 2015

Porin päreitä vuoden viimeisenä päivänä

Vuoden viimeinen tilitys Työhuone Impolassa on Porin kulttuurilautakunnalle kertomus apurahan käytöstä 2015. Viimeinen lähetyspäivä kun oli tänään ja sainkin sen taas hyvissä ajoin kello 13:48 lähetettyä.

Olin varautunut selittämään kertomuksessani koko hankkeen juurta jaksaen, mutta huomasin onneksi ajoissa, että kertomus saa olla maksimissaan yhden liuskan mittainen. 

Olisin kyllä kirjoittanut 4 liuskaa nopeammin kuin tiivistänyt kaiken yhteen liuskaan. Tästä syystä sainkin lähetettyä postin vasta kello 13:48, kun esimerkiksi viime vuonna sain saman vuoden viimeisen tilityksen tehtyä jo kello 12:49.

Vähän on taas sellainen sukkela olo työn kannattavuudesta. Taiteilija-apurahoista aina hihkutaan ja onnitellaan, mutta kun laskin tuntipalkkaa, niin jossain 5,86 huiteissa se taitaa olla, 46,88 päivässä. Onnitelkaa te vaan moisesta rahasammosta. Hullut ne vissiin vaan työtä tekee. Työttömänä olisin tienannut muuten 52,61 päivässä, jos saisin palkkatyöläisenä ansiosidonnaista. Freelacerina olisin saanut tapella viikkotolkulla kaikkien paperisotkujen ja virkaihmisten kanssa, joten mieluummin teen oikeita hommia pienemmällä rahalla kuin tappelen ilmaiseksi vapaa-aikaani hukaten virkaihmisten kanssa.

Sipilän hallituksen uusien lakien myötä en saa ensi vuonna freelancerinä enää mitään, kun lain myötä minut tuomitaan yrittäjäksi. Toivottavasti joku apuraha jostain ropisee tai sitten ihan palkattua työtä vaan tulisi reilusti lisää, heikolta näyttää ensi vuosi vielä.

Tuo Porin apuraha oli kyllä aikamoisen elintärkeä monessakin mielessä, jos ei omaa tilipussia ajattele vaan työn mielekkyyttä vaan. Onneksi sentään viime vuonna niitä palkkatöitäkin löytyi sen verran, että pystyi työskentelemään yleishyödyllisten mukavien asioiden kanssa apurahallakin yleishyödyttömän työttömyyden sijaan.

Näin se sitten meni, yhdelle liuskalle sepustettuna.


Porin kaupungin kulttuurilautakunta                                 31.12.2015

Selvitys työskentelyapurahan 2015 käytöstä


OSALLISUUDEN JÄLJILLÄ 2015


Olen käyttänyt Porin kaupungin kulttuurilautakunnalta myönnettyä 1500,- henkilökohtaista taitelija-avustusta 32 täytenä työskentelypäivänä 19.5.-31.12.2015 välisenä aikana sellaisina päivinä, jolloin minulla ei ollut muuta palkkatyötä ja olisin ollut oikeutettu saamaan työttömyyskorvausta sen sijaan, että olen tämän tuen myötä saanut itseni työllistettyä hakemuksessa esitetyillä tavoilla.

Apurahan turvin olen pystynyt työllistämään kaksi kehitysvammaista harjoittelijaa ja mediatyöntekijää 1-3 päiväksi viikossa kesäkuussa sekä elo-joulukuussa 2015. 

Tämä apurahan turvin koulutettu työryhmä on toiminut apu- ja vertaisohjaajina erilaisissa hankkeissa ja kursseilla Porissa sekä valtakunnallisestikin.

Tärkeimmät ja keskeisimmät tehtävät ovat olleet 


- Avain orkesterin levytyksen yhteydessä tehdyn dokumenttielokuvan kuvaukset ja jälkityöskentely
- Erityisryhmien radiotoimittamisen koulutuksen suunnittelu ja koulutuspaketin kehittäminen. Koulutus toteutettiin myöhemmin valtakunnallisesti yhteistyössä Radio Valon kanssa mm. Oulussa, Etelä-Pohjanmaalla, Turussa ja Kotkassa.
- 21.8. Blue Sea Film Festivaaleille rakennettu Osallisuuden jäljillä -elokuvanäytös esittelyineen ja ensi-iltoineen
- 8.9. YK:n lukutaitopäivään osallistuminen Tampereella sekä vuoden 2016 ja 2017 Porin Lukutaitopäivän tapahtumiin suunnittelu ja valmistautuminen
- Ollessani itse työllistettynä apurahan turvin, sain palkattua Me Itse ry:n kautta itselleni ”sijaisen” kahdeksi kuukaudeksi puolipäiväiseksi Me Itse valtakunnallisten lyhytelokuvien editoijaksi 
- 2.12.valtakunnallisen Osallisuuden jäljillä -erityisryhmien elokuvaseminaarin järjestelyt ja toteutus. 
- Perinteisesti olemme saaneet Satakunnan Elävän Kuvan Keskukselta apua vuoden lopussa jälkitöihin ja jälkituotantoon. Tänä vuonna SEKKin työntekijät olivat joulukuussa pakkolomilla, joten pystyin tekemään nämä loppuvuoden jälkityöt itse tämän apurahan turvin joulukuussa
- 8 lyhytelokuvan jälkityöskentely, joista 3 viimeistä julkaistaan alkuvuonna 2016

Merkitykset


- Sain mahdollisuuden toimia kokopäiväisenä ohjaajana koko apurahakauden ajan ilman työttömyysjaksoja ja edetä toimintasuunnitelmien mukaisesti.
- Sain työllistettyä 2 kehitysvammaista koko ajaksi sekä yhden ohjaajan kahdeksi kuukaudeksi itseni lisäksi
- SEKKin ollessa pakkolomilla, minulla oli mahdollisuus hoitaa tehtävät loppuun
- Sain kehitettyä ja ylläpidettyä MEKA TV toimintamalleja tulevaisuutta ajatellen pääosin hakemani toimintasuunnitelman mukaisesti
- Apurahan merkitys porilaiselle kehitysvammaisten tekemälle omaehtoiselle kulttuurityölle oli erittäin suuri näinä vaikeina taloudellisina aikoina

Menköön nyt tuonne auringonlaskun mukana tuo vuosi 2015.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti